Jarmuż to warzywo (odmiana kapusty) znane od bardzo wielu lat, jednak dopiero stosunkowo niedawno zyskało w Polsce sporą popularność. Wspomaga propagowanie zdrowego trybu życia i jest doskonałym urozmaiceniem codziennej diety. Co najważniejsze jarmuż jest polecany praktycznie w każdym wieku, ponieważ może skutecznie ochronić przed wieloma dolegliwościami chorobowymi. Jeszcze kilka lat temu pełnił w naszej kuchni funkcję zdobniczą (dekoracja na talerzach i półmiskach), lecz obecnie wiele osób nie wyobraża sobie bez niego swojej lodówki. Jarmuż wyróżnia się dość specyficznym kształtem (długie i pomarszczone liście).
Jarmuż – jakie ma właściwości? Na co można liczyć?
Jarmuż charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi, dlatego też pełni niezastąpioną rolę w polskiej kuchni. Do najważniejszych zalet tego warzywa możemy zaliczyć:
- właściwości antynowotworowe – jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego też zabezpiecza organizm przed rozwijaniem się różnorodnych zmian nowotworowych. W ten sposób unika się m.in. raka prostaty oraz jelita grubego. Kluczowe jest jednak jego odpowiednie przygotowanie, a więc gotowanie przez maksimum 3-4 minuty na parze,
- hamowanie procesów oksydacyjnych – regularne spożywanie jarmużu sprawi, że wspomniane wcześniej procesy zostaną skutecznie zahamowane i nie wpłyną negatywnie na ludzki organizm. To zabezpieczenie przed rakiem jamy ustnej oraz przełyku,
- oczyszczanie organizmu – dzięki jarmużowi zainteresowani pozbywają się ze swojego organizmu nadmiaru toksyn oraz zanieczyszczeń. Sprawdza się to np. podczas uprawiania sportu i propagowania aktywności fizycznej.
Jak widać warto zaufać jarmużowi i jego prozdrowotnym właściwościom. Włączenie tego warzywa do naszej diety to strzał w dziesiątkę, lecz zawsze warto porozmawiać na ten temat z doświadczonym dietetykiem. W niektórych przypadkach wypada po prostu ustalić prawidłowy plan żywieniowy, tak abyśmy nie narazili swojego organizmu na uszczerbek.
Jarmuż – co konkretnie w sobie zawiera?
Jarmuż zawiera w sobie wiele cennych witamin, minerałów oraz składników odżywczych, dlatego też zdecydowanie się na wprowadzenie go do diety może okazać się dla nas jedną z najlepszych decyzji w całym życiu. W jarmużu znajdziemy m.in.: witaminę K, duże pokłady białka oraz błonnika, witaminę C, polifenole czy też wapń, potas i sulforafan.
Najważniejsze jest to, abyśmy spożywali jarmuż w optymalnych ilościach. To ogromna szansa na zabezpieczenie się przed nowotworem jajnika oraz pęcherzyka żółciowego. Poza wspomnianymi wyżej elementami w jarmużu znajdują się również: ryboflawina, tiamina, niacyna, witamina A, witamina B6, kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk oraz fosfor. To solidne wsparcie np. dla naszych mięśni, stawów oraz kości, dlatego też warto regularnie sięgać po jarmuż i polecać go wszystkim swoim znajomym.
Jarmuż a praca serca, wrzody i funkcjonowanie oczu
Jarmuż ma niebagatelny wpływ na poprawną pracę serca oraz całego układu sercowo-naczyniowego. Jego regularne dostarczanie do organizmu doprowadza do tego, że krew zaczyna krążyć zdecydowanie swobodniej i nie napotyka po drodze na żadne przeszkody.
Dodatkowym atutem dla niezdecydowanych osób jest to, że jarmuż ma pozytywny wpływ na właściwe funkcjonowanie oczu. Nie będziemy mieć problemów ze wzrokiem i zapobiegniemy występowaniu tzw. kurzej ślepoty. To idealna forma ochrony siatkówki oka przed uszkodzeniem na skutek występowania wolnych rodników.
Ponadto pamiętajmy o tym, że jarmuż jest w stanie uchronić nas przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, a także przed miażdżycą i anemią (dodatkowo reguluje ciśnienie krwi). Jak widać ma bardzo wszechstronne zastosowanie, więc nie powinniśmy zastanawiać się zbyt długo nad jego wprowadzeniem do codziennej diety. Oczywiście najpierw porozmawiajmy na ten temat z wybranym dietetykiem, a dopiero potem przystępujmy do działania.
Jarmuż – w jaki sposób go pozyskać i jak należy go przygotowywać?
Jarmuż kupimy głównie w okresie jesienno-zimowym. To właśnie w tych porach roku pojawi się na naszych stołach i będziemy mogli zadbać o lepszy stan naszego zdrowia. Skupmy się na tym, aby wybierać jarmuż o ciemnozielonych i jędrnych liściach, które nie zawierają na sobie żadnych śladów uszkodzeń. Dobrą informacją jest dla nas to, że jarmuż jest w stanie znosić nawet bardzo niskie temperatury (dochodzące do -15 stopni Celsjusza). Jeśli chodzi o możliwość zakupu powinniśmy udać się na lokalny bazarek lub halę targową z warzywami. W niektórych przypadkach jest również dostępny w supermarketach. Warto się za nim dobrze rozejrzeć, a na pewno zdołamy go zakupić. Tuż po zrobieniu zakupów powinniśmy przechowywać go w dolnej części lodówki (najlepiej w woreczku foliowym – maksymalnie przez 3 dni lub też go zamrozić).
Zajmijmy się w tym miejscu prawidłowym przygotowywaniem jarmużu. Dla bardziej doświadczonych osób nie będzie to większym problemem, ponieważ cała czynność nie należy do zbyt skomplikowanych. Jarmuż możemy przysmażyć, zblanszować lub też gotować na parze. Możemy go podawać do:
- sałatek,
- makaronów,
- kasz,
- ryżu,
- dań warzywnych.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przygotować sobie na przekąskę chipsy z jarmużu. Tak jak zostało wspomniane wyżej, jeśli decydujemy się na gotowanie na parze pamiętajmy o tym, aby robić to maksymalnie przez 3-4 minuty. Dzięki temu warzywo nie straci swoich właściwości.
Jarmuż – czy są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania?
Powinniśmy mieć pełną świadomość tego, że nie każda osoba będzie w stanie sięgnąć po jarmuż. Przeciwwskazaniem do jego spożywania są m.in. choroby tarczycy (w takiej sytuacji należy unikać nie tylko jarmużu, ale też pozostałych warzyw kapustnych). Pamiętajmy również o tym, że jarmuż sprzyja powstawaniu gazów i wzdęć. Nie należy po niego sięgać, gdy mamy jakiekolwiek problemy z gruczołami. Najlepiej porozmawiać na ten temat ze specjalistami (zarówno z branży medycznej, jak i dietetycznej), a dopiero potem zdecydować się na wprowadzenie tego warzywa do swojej codziennej diety. Nigdy nie działajmy na własną rękę.
Jarmuż – krótkie podsumowanie
Zajmiemy się teraz krótkim podsumowaniem całego artykułu. Jarmuż to dość specyficzne warzywo kapustne o długich i pomarszczonych liściach. Do pewnego czasu stanowiło funkcję dekoracyjną (na talerzach i półmiskach), jednak od kilku lat zyskało w Polsce sporą popularność.
Jarmuż cechuje się wieloma ciekawymi właściwościami prozdrowotnymi, a konkretniej chroni przed pojawianiem się zmian nowotworowych (m.in. rakiem prostaty, jelita grubego, jamy ustnej, przełyku, jajnika i pęcherzyka żółciowego), miażdżycą i anemią. Dodatkowo hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, reguluje ciśnienie krwi, zabezpiecza organizm przed wrzodami żołądka i dwunastnicy, a oprócz tego skutecznie go oczyszcza.
Jarmuż zawiera w sobie wiele cennych witamin i minerałów, w tym: witaminę A, B6, C i K, niacynę, błonnik, białko, ryboflawinę, tiaminę, kwas foliowy, wapń, potas, żelazo, cynk, magnez oraz fosfor. Dzięki temu możemy mieć pewność, że zadbamy o swój wzrok oraz prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Jarmuż doskonale znosi niskie temperatury (do -15 stopni Celsjusza) i można go mrozić. Kupuje się go na targu lub w supermarkecie i przechowuje w dolnej części lodówki (przez około 3 dni). Ważną kwestią jest także jego prawidłowe przygotowywanie. W przypadku gotowania na parze są to maksymalnie 3-4 minuty. Ponadto jarmuż możemy blanszować i smażyć. Przeciwwskazaniami do jego spożywania są choroby tarczycy i problemy z gruczołami. Warto skonsultować to z dietetykiem. Jarmuż dodajemy do sałatek, kaszy, ryżu, makaronów i dań warzywnych, a oprócz tego możemy z niego przygotować pyszne i zdrowe chipsy.